Olet täällä

Koronarokotusten kolmas rokotekierros laajenee ja influenssarokotukset alkavat Sulkavalla viikolla 46

THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2. THL päätyi tähän, koska rokotteen teho yli 60-vuotiailla ja riskiryhmiin kuuluvilla hiipuu ajan myötä.  Tätä aiemmin kolmansia rokoteannoksia on jo annettu henkilöille, joilla on vakavalle koronataudille altistava sairaus sekä lyhyellä (3-5 vk) rokotevälillä aiemmin rokotetuille.
 
Rokotteen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy valtaosalla väestöstä kuitenkin erittäin hyvänä ainakin kuuden kuukauden ajan. Nuorilla suoja vakavaa koronatautia vastaan on jopa 80 - 90 % eikä sitä ole tällä hetkellä syytä tehostaa.  Sen sijaan lääketieteellisillä riskiryhmillä ja iäkkäillä suoja vaikuttaa heikkenevän nopeammin.
 
Kolmas koronarokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Rokotteina käytetään Biontech-Pfizerin ja Modernan Spikevax-rokotteita. Ensisijaisesti suositellaan samaa valmistetta, mutta tarvittaessa voidaan tarjota myös toista valmistetta.
 
Ajan voi varata kuten ennenkin sähköisen Hyvis-ajanvarauksen kautta tai puhelinajanvarauksella numerossa p. 015 527 7165 (arkisin kello 8-16).
 
KORONATAUDIN SAIRASTA NEIDEN ROKOTUKSET JA EU-KORONAROKOTUSTODISTUS
Sairastettu koronatauti suojaa valtaosaa vakavalta koronataudilta ainakin 6 kuukauden ajan. Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. PCR-varmistetun koronataudin sairastetun koronataudin sairastaneille voidaan antaa kahden rokotteen sijasta vain yksi koronarokoteannos. Koska tällä hetkellä sairastetusta taudista ja yhdestä rokoteannoksesta ei ole mahdollista saada EU:n koronarokotustodistusta, toinen annos voidaan antaa, jos se on tarpeen esim. matkustamisen vuoksi.
 
KAUSI-INFLUENSSARKOTUKSET ALKAVAT VIIKOLLA 46, 15.11.21
Aikuisten riskiryhmien ja heidän lähipiirinsä influenssarokotukset järjestetään Sulkavan terveysasemalla viikolta 46 alkaen. Rokotusten ajanvaraus sähköisen Hyvis-ajanvarauksen kautta tai puhelinajanvarauksella numerossa p. 015 527 7165 (arkisin kello 8-16).
 
Riskiryhmiin kuuluvat voivat saada rokotuksen myös normaalin vastaanottokäynnin yhteydessä esimerkiksi diabetesvastaanotolla. Influenssarokotteen voi pistää samanaikaisesti koronarokotteen kanssa, mikäli rokotettava näin haluaa.

Maksuttoman influenssarokotuksen saavat:
  • sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • raskaana olevat naiset
  • alle 7-vuotiaat
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote/kenelle-ilmainen-influenssarokote-/sairauden-tai-hoidon-vuoksi-riskiryhmaan-kuuluvien-influenssarokotukset)
  • varusmiespalveluksen aloittaneet
  • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri