Olet täällä

Tietoa koronarokotuksista Sosterin alueella


65 vuotta täyttäneitä voidaan rokottaa viiveettä AstraZenecan rokotteella

65 vuotta täyttäneitä voidaan edelleen viiveettä rokottaa AstraZenecan rokotteella. Uusi tieto on se, että tehosteväli tällä rokotteella voidaan lyhentää kahdeksaan viikkoon. Näin täysi rokotussuoja on saatavissa nopeammin, kuin muilla rokotteilla, joilla tehoterokotusväli on 12 viikkoa. 
THL suosittaa, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. Jos AstraZenecan rokotetta saanut henkilö kuitenkin kieltäytyy ottamasta toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada mRNA-rokotteen.

Alle 65 vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokotteena AstraZenecaa, saavat tehosterokotteena mRNA-rokotetta, käytännössä Comirnaty- tai Moderna-rokotteen. 

Rokote tulee ensisijaisesti ottaa omassa kotikunnassa 

THL suosittelee, että jokainen ottaisi sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen omassa kotikunnassaan. Rokotteita jaetaan kuntiin ihmisten kotikunnan perusteella ja siksi esimerkiksi mökkipaikkakunnilla ei ole mahdollisuutta rokottaa monia ulkopaikkakuntalaisia. 
Jos rokotukseen ei pääse ajallaan omassa kotikunnassa, rokotusaikaa voidaan siirtää ja ensimmäisen ja toisen rokotuksen annosväliä pidentää yli 12 viikkoon. 
THL:n ohjeen mukaisesti Itä-Savossa pitkäaikaisesti oleileville voidaan antaa rokote vain niissä poikkeuksellisissa tapauksissa, kun rokotuksen hakeminen omasta kotikunnasta on hyvin vaikeaa. 

Sosterin koronarokotussivu: www.sosteri.fi/koronarokotus